ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(30/11/2018)

 

Οι εργασίες στην Αστική Σχολή Κατερίνης με μηχάνημα τού Δήμου να σπάει το τσιμεντένιο δάπεδο τού αύλειου χώρου, μας εξέπληξε μη γνωρίζοντας πού αποσκοπεί αυτή η ενέργεια. Ένα δελτίο τύπου τού Δήμου που πρίν από λίγο έλαβα, έβαλε τά πράγματα στην θέση τους. Στο δελτίο (ακολουθεί παρακάτω) διαβάσαμε ότι γίνεται συνένωση τής Αστικής Σχολής ως προς τον περιβάλλοντα χώρο του, με τον Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως.

Δηλαδή, μετά από 113 χρόνια από την ίδρυση της Αστικής Σχολής, μήπως (εμμέσως) περνάει η Σχολή στην δικαιοδοσία τής Μητρόπολης ή κάτι άλλο συμβαίνει; Ποιος ο λόγος ενιαίου αύλειου χώρου με την Θεία Ανάληψη, και γιατί τώρα μετά από έναν και πλέον αιώνα;

Την Αστική Σχολή την βρήκε να λειτουργεί ώς Ελληνική Σχολή το έτος 1904 ο αείμνηστος Μητρ. Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας, και το κτίσμα βρισκόταν στην αυλή τού Ναού Θείας Αναλήψεως.

Λόγω ακαταλληλότητας τού χώρου για τον μεγάλο αριθμό μαθητών, ο μητροπολίτης με την οικονομική συνδρομή των κατοίκων έκτισε το 1905 το σημερινό κτήριο τής Αστικής Σχολής, η οποία συντηρείτο στα πρώτα χρόνια από το εκκλησιαστικό ταμείο και από τα δίδακτρα εύπορων γονέων.

Από το έτος 1979 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτήριο ως έργο τέχνης και το έθεσε κάτω από την κρατική προστασία.

Πού όμως τελικά ανήκει η Αστική Σχολή; Στον Δήμο ή στην Μητρόπολη;

Τα έξοδα των σημερινών εργασιών δίχως άλλο θα επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τούς δημότες, από τα έσοδα όμως τής Α.Σ. θα έχει όφελος και η Μητρόπολη ή όχι; Πέραν τούτου, σε λίγα χρόνια όπου θα συνηθίσουν οι δημότες να βλέπουν ενιαία Ναό και Σχολή, θα πιστεύουν ότι η Σχολή πλέον ανήκει στην Μητρόπολη ή θα έχουν κατά νου ότι η εν λόγω Σχολή ανήκει στον Δήμο και κατ’ επέκτασιν στούς δημότες;

Απλά ερωτήματα τίθενται…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:

Δήμος Κατερίνης: Έναρξη παρεμβάσεων «συνένωσης» της Αστικής Σχολής με τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως

Σάββας Χιονίδης: «Σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση μετατροπής των δύο ιστορικών μνημείων στην καρδιά της Κατερίνης, σε έναν τόπο καλαίσθητο […] Ένα όμορφο πάρκο πέριξ […]θα συνδέει και θα αναδεικνύει αυτό το ξεχωριστό και ιστορικό κομμάτι της πόλης»

Την πλήρη αναβάθμιση της Αστικής Σχολής ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και την συνένωσή του με τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως σηματοδοτούν οι παρεμβάσεις συνεργείων της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κατερίνης, οι οποίες είναι από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας σε πλήρη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν σε χωματουργικές εργασίες (καθαίρεση τσιμέντων κ.α.), απομάκρυνση των μπασκετών από τον αύλειο χώρο κ.ο.κ.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε δήλωσή του με αφορμή την έναρξη των εργασιών: «Η ιστορική στιγμή, για την Αστική Σχολή και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως είναι γεγονός. Κατόπιν συνεννόησης με τον Μητροπολίτη μας κ.Γεώργιο, 113 χρόνια από την ίδρυση της Αστικής Σχολής, 160 χρόνια  από την ίδρυση της Ενορίας & 40 χρόνια από τη θεμελίωση του νέου Ναού, ξεκινούμε την πλήρη αναβάθμιση της Αστικής Σχολής ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και την συνένωσή του με τον αντίστοιχο χώρο του Ιερού Ναού της Θείας Αναλήψεως. Σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση μετατροπής των δύο ιστορικών μνημείων στην καρδιά της Κατερίνης, σε έναν τόπο καλαίσθητο χωρίς φράχτες, επισκέψιμο από όλο τον κόσμο. Ένα όμορφο πάρκο πέριξ με τον ανάλογο φωτισμό, θα συνδέει και θα αναδεικνύει αυτό το ξεχωριστό και ιστορικό κομμάτι της πόλης».

 

©www.Pieria.tv – 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018-2023
Μοιραστείτε το Άρθρο