ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: «Στους δρόμους και σήμερα συνεργεία και μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας…»

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Επί ποδός η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποδεικνύοντας έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού που σημειώθηκαν στην Πιερία.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: «Στους δρόμους και σήμερα συνεργεία και μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψη αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της».

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποδεικνύοντας έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Πιερία.

Συνεργεία με μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψη αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της κακοκαιρίας, γίνονται παρεμβάσεις που περιλάμβαναν ρίψεις αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου προχώρησε η Π.Ε. Πιερίας στα σημεία:

  • Βρία – Ελατοχώρι – Όρια νομού – Μοσχοπόταμος – Λαγόραχη
  • Κάτω Μηλιά – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – Όρια νομού
  • Παλιό Ελευθεροχώρι – Αιγίνιο – Παλιάμπελα – Λιβάδι – Κολινδρός – Καστανιά –Παλαιόστανη – Μικρή Μηλιά – Αλώνια

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Πιερίας συνιστά στους οδηγούς να οδηγούν με ασφάλεια και να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

  1. Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.
  2. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.
  3. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το “σπινιάρισμα” των τροχών.
  4. Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν “τρελά” πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.
  5. Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
  6. Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
  7. Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
  8. Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε:
  • οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς
  • μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε
  • όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h.
  1. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.
  2. Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.
  3. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
  4. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
  5. Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.
  6. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα “πιτσιλιστήρια”. Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και θα χρειαστείτε σπάτουλα ή θα περιμένετε κάνα δίωρο να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.
  7. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές “γλυκά” και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
  8. Αποφύγετε τις ουρές βιαστικών και εκνευρισμένων, είναι σίγουρο ότι κάποιος αγανακτισμένος θα κάνει “τη στραβή”.
  9. Αν δε μπορείτε να τους προσπεράσετε με ασφάλεια, αφήστε τους να απομακρυνθούν, όπως ξέρετε η αγανάκτηση στο δρόμο είναι «κολλητική».
  10. Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
  11. Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
  12. Φρενάρισμα. Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας:

  • ενημερώνει ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού.
  • συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Pieria.tv – 2019


Μοιραστείτε το Άρθρο