“Το Χριστιανικό κίνημα στον σύγχρονο κόσμο”.

Μοιραστείτε το Άρθρο

του Γιώργου Οικονομίδη.

 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Ομιλητής ο Δρ. Δημοσθένης Κατσάρκας, ιατρός καί Διευθυντής τής κλινικής “ΆΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” Θεσσαλονίκης, και Ιεροκήρυκας.

Το Χριστιανικό κίνημα στον σύγχρονο κόσμο. Δημοσθ. Κατσάρκας (4).Movie_Snapshot

Ο Δρ. Δημοσθένης Κατσάρκας τό Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 ανέλυσε, με τόν δικό του γλαφυρό τρόπο πού καθηλώνει τόν ακροατή, τήν έννοια τού Χριστιανικού κινήματος στόν σύγχρονο κόσμο μας, “εισβάλοντας”, περιληπτικά έστω, στά τρία μεγάλα δόγματα τού Χριστιανισμού, στόν Καθολικισμό, στόν Προτεσταντισμό (Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία) καί στήν Ορθοδοξία.

Με την κάμερα τής www.sporeas.tv καλύψαμε αποκλειστικά τήν όλη διάλεξη και σάς την προσφέρουμε στόν δέκτη σας μέ αγάπη και σεβασμό στόν επισκέπτη μας.

Τό βίντεο μας μπορείτε να τό παρακολουθήσετε και σέ ανάλυση HD 720p.

Στήν κάμερα και στό μοντάζ ήταν ό Γιώργος Οικονομίδης.

Ευχαριστούμε που μάς παρακολουθείτε.

 

Γιώργος Οικονομίδης

www.sporeas.tv

www.spores.gr

 
 ************************
 

Ανοικτή επιστολή προς Δρ. Δημοσθένην Κατσάρκαν

Paul A. Dictos Accountancy Corporation

1535 E. Shaw Ave. Suite # 103
Fresno, California 93710
559-224-7313- Office
559-224-8203- Fax
559-250-0999- Cell

 

From: Paul Dictos [mailto:paul@dictos.com]
Sent: Sunday, January 26, 2014 1:43 PM
To:
Cc:
Subject: FW: Ανοικτή επιστολή προς Δρ. Δημοσθένην Κατσάρκαν
Importance: High

Κύριε Δημοσθένη,

Άκουσα την ομιλία σου, σε βίντεο  στο διαδίκτυο και θεώρησα καλό να κάνω μερικές διευκρινήσεις.

Αναγνωρίζουμε την προσφορά σου στον χώρο της ιατρικής όμως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια εκκλησία και την εξάπλωσή της και ειδικότερα με την ίδρυση και την εξάπλωση  της Πεντηκοστιανής εκκλησίας  θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός. Όλοι οι Χριστιανοί αναγνωρίζουν την μεγάλη συμβολή της Πεντηκοστιανής κίνησης στην εξάπλωση του ευαγγελίου στον κόσμο τα τελευταία εκατό χρόνια.

Αν κάπου υπάρχουν αδυναμίες, ψεύτικες  εκδηλώσεις και ακρότητες αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και το γνήσιο. Η πίστη μας και η Θεολογία μας βασίζονται στον Λόγο του Θεού και μόνο. Η Πεντηκοστή υπήρξε μια φορά αλλά το Άγιο Πνεύμα δεν σταμάτησε να υπάρχει στη ζωή των πιστών όπως ο Χριστός το είπε και οι προφήτες το προφήτευσαν. Ο Χριστός και οι απόστολοι πουθενά δεν το λένε καθαρά αλλά και ούτε το  υπονοούν ότι το βάπτισμα στο Άγιο Πνεύμα θα σταματήσει  και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος θα σιγήσουν. Όταν θα έρθει το “τέλειον” βεβαίως όλα θα σταματήσουν  ακόμη και η γνώση Α’ Κοριν. 13:10 αλλά μέχρι τότε όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν με τάξη.

Εφεσίους 5: 18 πληρούσθε εν Πνεύματι, γεμίζετε από Πνεύμα. Εδώ βλέπουμε ενα σχήμα προστακτικής, μας προστάζει να πληρούμεθα συνέχεια, οχι μόνο μιά φορά.

Ιωάννης   7:37,38 Ἐν δὲ τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ τῇ μεγάλῃ τῆς ἑορτῆς εἱστήκει ὁ Ἰησοῦς καὶ ἔκραξε λέγων· ἐάν τις διψᾷ, ἐρχέσθω πρός με καὶ πινέτω.  ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, καθὼς εἶπεν ἡ γραφή, ποταμοὶ ἐκ τῆς κοιλίας αὐτοῦ ῥεύσουσιν ὕδατος ζῶντος. τοῦτο δὲ εἶπε περὶ τοῦ Πνεύματος οὗ ἔμελλον λαμβάνειν οἱ πιστεύοντες εἰς αὐτόν· οὔπω γὰρ ἦν Πνεῦμα Ἅγιον, ὅτι Ἰησοῦς οὐδέπω ἐδοξάσθη.

Ο απόστολος Παύλος  στη Α’ Κορινθίους κεφάλαια 12 και 14 όπως ξέρετε αναλύει πολύ καθαρά την ύπαρξη και λειτουργία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Όσο για την ερώτηση και τα σχόλια που έγιναν για το αν υπάρχουν ζωντανές εκκλησίες, η απάντηση είναι ναι υπάρχουν και δεν θα πάψουν να υπάρχουν άσχετα αν εσύ δεν το βλέπεις ή δεν το ζεις. Απορώ γιατί ο κ. Ζωδιάτης δεν μπόρεσε ή δεν γνώριζε κάποιον κήρυκα που να κηρύττει το πραγματικό ευαγγέλιο στην Αμερική  το 1972; ( στο 55 λεπτό). Θα μπορούσε κάλλιστα να σας έστελνε να ακούσετε τον Δρ. David Crabtree στο First Assembly of God στο Wooster της Μασσαχουσέτης-μόλις 20 λεπτά απο την Βοστώνη.

Ενώ περιμένεις να γίνει μια καινούρια μεταρρύθμιση… ατομικά  όπως λες ( στο 49 λεπτό) απέρριψες την εκδοχή για μια νέα Πεντηκοστή ( στο  58:53λεπτό). Πως θα γίνει η νέα μεταρρύθμιση; Βεβαίως με το Λόγο του Θεού αλλά και με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος.

Ε, λοιπόν η Πεντηκοστή έφερε ήδη αυτήν την νέα μεταρρύθμιση την οποία περιμένετε στην εκκλησία και μακάρι να την δουν και να την ζήσουν όλοι οι Χριστιανοί. !

Κλείνοντας θα ηθελα να ανεφέρω οτι σύμφωνα με το Pew Research Center on Religion (2011)  ενας στους τέσσερεις χριστιανούς, ανα τον κόσμο, είναι Πεντηκοστιανός / Χαρισματικός.

 

Με εκτίμηση

Απόστoλος Α. Δικτυόπουλος

(ακα) Paul Dictos, CPA

Fresno County Assessor-Recorder

Fresno, California -USA

 

559-600-6879- Office

559-600-1610- Direct

559-250-0999- Cell

 

pdictos@co.fresno.ca.us

paul@dictos.com

***********************

Η απάντηση τού Δρ. Δημοσθένη Κατσάρκα.

 

28 Ιανουαρίου 2014

Κύριο

Απόστολο Δικτυόπουλο

 

Αγαπητέ Απόστολε,

Το e-mail που έστειλες ήταν για μένα έκπληξη και μάλιστα διπλή. Πρώτα, μου θύμισε το συμπαθητικό παιδί που συναντούσα, πριν από μερικές δεκαετίες, όταν επισκεπτόμουν ως γιατρός την οικογένεια Δικτυοπούλου, κάπου στην οδό Κασσάνδρου, αν θυμάμαι καλά. Kαι ύστερα, το ύφος της επιστολής σου δεν μου θύμισε καθόλου το ευγενικό παιδί που θυμόμουν από κείνες τις επισκέψεις μου. Αλλά, βλέπεις, έχουν περάσει δεκαετίες από τότε.

Σε όσα αναφέρεις στην επιστολή σου, θέλω να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις:

1.      Ο όρος «βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος» δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή πουθενά. Υπάρχει, αντίθετα, ο όρος «βάπτισμα εν Αγίω Πνεύματι», που τονίζεται ξεκάθαρα ότι το πραγματοποιεί μόνον ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής το λέει ξεκάθαρα (κατά Ιωάννην α΄ 33) «…εις όντινα ίδης το Πνεύμα καταβαίνον και μένον επ’ αυτόν, ούτος είναι ο βαπτίζων εν Πνεύματι Αγίω».

2.      Ο ρόλος, η δραστηριότητα και η αποστολή του Αγίου Πνεύματος, ως τρίτου προσώπου της Θείας Τριάδος, είναι σαφής στην Αγία Γραφή. Ουδέποτε διατύπωσα καμία αμφισβήτηση για όλα αυτά που αναφέρονται στη Βίβλο.

3.      Θυμίζω όμως, ότι – κατά το Λόγο του Θεού – ο Ιησούς Χριστός και μόνο βαπτίζει εν Πνεύματι Αγίω αυτούς που τον αποδέχονται και πιστεύουν σ’ Εκείνον. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται τη στιγμή της αναγεννήσεώς τους. Ο Απόστολος Παύλος είναι σαφής στην Α΄ Κορινθίους ιβ΄ 13 «διότι ημείς πάντες διά του ενός Πνεύματος εβαπτίσθημεν εις εν σώμα, είτε Ιουδαίοι είτε Έλληνες, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, και πάντες εις εν Πνεύμα εποτίσθημεν».

4.      Δεύτερος σταθμός στη ζωή του Χριστιανού, ως δεύτερη και μεταγενέστερη από την πρώτη ευλογία, με βάπτισμα εν Αγίω Πνεύματι, σε άλλο χρόνο απ’ την αναγέννηση, δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή, παρά μόνο στο ιθ΄ κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων, όπου όμως οι μαθητές εκείνοι ήξεραν μόνο το βάπτισμα μετανοίας του Ιωάννου και είχαν πλήρη άγνοια περί του Ιησού Χριστού.

5.      Το ότι η Κίνηση των Πεντηκοστιανών και Χαρισματικών αδελφών είχε πολλά θετικά αποτελέσματα στο Χριστιανικό Κίνημα, ουδέποτε το αμφισβήτησα. Απ’ την άλλη μεριά, όμως, είχε και πολλά αρνητικά στοιχεία εξαιτίας των υπερβολών που συνυπήρξαν. Παραδείγματος χάριν η πλημμύρα «προφητών» και «προφητισσών» προκάλεσε μια τεράστια σύγχυση (και δογματική και πνευματική), μια και αμφισβητείται στην πράξη η μοναδικότητα της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής.

6.      Δεν κατάλαβα γιατί σε δυσαρέστησε το στιγμιότυπο που ανέφερα για την αδυναμία του Άργου Ζωδιάτη να μου υποδείξει στη Βοστώνη κάποιον Ιεροκήρυκα απ’ τους κορυφαίους δασκάλους της Γραφής. Είχα πρόσφατα επισκεφτεί το Λονδίνο, είχα ακούσει τους κολοσσούς Dr. Martin Lloyd Jones και John Stott και ζητούσα να βρω και στη Βοστώνη κάποιον ανάλογο μ’ αυτούς. Τέτοιος όμως δεν υπήρχε. Πολλοί κήρυτταν Ευαγγέλιο και σωστά και ευλογημένα, το βεληνεκές τους όμως ήταν πολύ μικρότερο. Αυτό ανέφερα ως μια προσωπική μου εμπειρία.

7.      Το ότι δεν χρειαζόμαστε μια καινούρια Πεντηκοστή (όπως προσεύχονται μερικοί) είναι σαφές από το Λόγο του Θεού. Η Πεντηκοστή, όπως άλλωστε η Γέννηση του Χριστού, η Σταύρωσή Του, η Ανάστασή Του, είναι ιστορικά γεγονότα που σημειώθηκαν μια φορά και, φυσικά, δεν πρόκειται να επαναληφθούν με τον ίδιο τρόπο. Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Οι συνέπειές της είναι που έχουν σημασία.

8.      Η στατιστική αναφορά ότι απ’ τους τέσσερις Χριστιανούς σήμερα ο ένας είναι Πεντηκοστιανός ή Χαρισματικός, δεν μου λέει τίποτε. Γιατί, με την ίδια λογική, απ’ τους δύο Χριστιανούς, ο ένας είναι Καθολικός. Ο αριθμός όμως δεν σημαίνει και ορθότητα διδασκαλίας, απόψεων ή γνωμών.

9.      Έχω προσωπική γνώση (στην Holy Trinity Brompton Church του Λονδίνου) και έχω παρακολουθήσει και «Toronto Blessing» και «Holy  Laughter” και άλλα πολλά. Δεν μιλώ μόνο εξ ακοής.

10.    Προσθέτω ότι, διατηρώ μεγάλη εκτίμηση για πολλούς Πεντηκοστιανούς και Χαρισματικούς αδελφούς και θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχω και πολλούς φίλους ανάμεσά τους που εκτιμώ και τη μαρτυρία τους και την ακεραιότητα της ζωής τους. Άλλο ζήτημα, αν διαφωνώ με κάποιες απόψεις τους (και κάποιες πρακτικές τους) που δεν τις βρίσκω στην Αγία Γραφή.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Δημοσθένης Κατσάρκας

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment