Με μήνυση απειλούν τον «φιδοκτόνο» των Σερρών.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Του Γιώργου Οικονομίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητήριου Βιοποικιλότητας, θα κινηθούν νομικά εναντίον τού διάσημου κατά τ’άλλα, «φιδοκτόνου» των Σερρών, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου.

φιδοκτονος σερρων 4Κάποιοι κύριοι θεωρούν δολοφονική πράξη την θανάτωση φιδιών όταν αυτά απειλούν την ζωή του ανθρώπου. Δεν βλέπουν άμυνα στην προσπάθεια του ανθρώπου να απαλλαγεί από το θανατηφόρο δάγκωμα ενός φιδιού. Ζητούν δε την δίωξη από τον εισαγγελέα κατά του «φιδοκτόνου» των Σερρών για να… παραδειγματιστούν και άλλοι (sic).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, στην οποίαν πρέπει να σημειώσουμε ότι, τον εν λόγω κύριο από τις Σέρρες τον αποκαλούν «αυτός ο τύπος» και όχι ο κύριος τάδε:

«Viral γίνεται ένα βίντεο με τον φιδοκτόνο από τις Σέρρες που απ' ότι φαίνεται από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δεν έχει σκοτώσει μόνο ένα φίδι. 

Ο τύπος έχει σκοτώσει συνολικά έναν Σαπίτη, ένα Νερόφιδο και έναν Έφιο, μέχρι τώρα απ' ότι μπορεί να φανεί από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα δύο πρώτα, ο Σαπίτης και το Νερόφιδο, προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 67, (ΦΕΚ 23/Α/30-1-81), Πίνακας Β και ο Έφιος από τη Σύμβαση της Βέρνης, παράρτημα II (στα αυστηρώς προστατευόμενα). 

Δεν είναι μαγκιά.
Πέραν του ότι το είδος προστατεύεται από προεδρικά διατάγματα, παραβιάζεται και ο νόμος 4039/2012.
Τι απαγορεύει ο νόμος 4039/2012;
Ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 16, τονίζει ξεκάθαρα ότι:

α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη µε θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση–διακίνηση µέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου
Κανονικά αυτός ο τύπος θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί ή και να οδηγηθεί στο δικαστήριο, αλλά όταν απουσιάζουν οι εισαγγελείς από τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η αστυνομία δεν κάνει το αυτονόητο αγνοώντας τις νομοθεσίες για τα εγκλήματα κατά των ζώων, τα ΜΜΕ τον κάνουν ήρωα αντί να τον κατακρίνουν, οδηγώντας όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει φιλόζωοι αυτά τα χρόνια για την προστασία των ζώων σε αδιέξοδο και προωθούν με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ την δολοφονία ζώων!
Δεν είναι παιχνίδι. Αυτός ο τύπος πρέπει να διωχθεί από την εισαγγελία για να γίνει παράδειγμα προς όσους σκέφτονται να δολοφονούν τα φίδια αλλά και κάθε άγριο και ήμερο ζώο.
Προσωπικά σαν Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δεν πρόκειται να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Τις επόμενες ώρες θα φύγει καταγγελία προς Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κοινοποίηση προς την Εισαγγελία Σερρών.»

 

φιδοκτονος σερρων 1Τα φίδια από μόνα τους είναι «κρύα» όταν τά αντικρύσεις. Προκαλούν φόβο στον άνθρωπο που δεν γνωρίζει τά είδη φιδιών. Το εν λόγω ρεπορτάζ στο βίντεο, από μόνο του δείχνει τον φόβο των κατοίκων, και κατά συνέπεια άστοχη είναι η ενέργεια του συλλόγου που θέλει να μηνύσει τον «φιδοκτόνο», ο οποίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φιδοκτόνος»,  διότι σε άμυνα βρισκόταν και προστάτευε την οικογένειά του.

Την μήνυση θα πρέπει να την καταθέσουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, τόσο σ’ αυτούς που απειλούν με μηνύσεις όσο και στις φιλοζωϊκές οργανώσεις που πηγαίνουν δίχως προειδοποίηση και απελευθερώνουν τά φίδια στους αγρούς αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ανθρώπων που κινδυνεύουν την ζωή τους από το δηλητήριο των φιδιών, τα οποία εισβάλουν στις αυλές και στά σπίτια των ανυποψίαστων κατοίκων με κίνδυνο να τους δαγκώσουν.

Περίπτωση δική μου: Μικρός ήταν ο γιός μου όταν ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι πήγε στο κρεβάτι του για ανάπαυση. Θα "αναπαυόταν" για πάντα εάν δέν προλάβαινε να δεί την οχιά κουλουριασμένη κάτω από το σεντόνι του. Αφήνω τους "μάγκες" τού Ελληνικού Παρατηρητήριου Βιοποικιλότητας να κράζουν όσο το επιθυμούν, διότι απλά "γαυγίζουν σε ξένο δέντρο".

Ας δούμε όμως για λίγο και την επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας.

Από τα είδη των φιδιών στην Ελλάδα επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο 5 είδη της οχιάς από την οικογένεια Viperidae. Σε περίπτωση δαγκώματος στον άνθρωπο μπορεί να επέλθει ο θάνατος εντός λίγων ωρών εάν δεν διακομιστεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχουν και άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια στην χώρας μας τα οποία είναι το Αγιόφιδο ή αλλιώς Γατόφιδο (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus). Αυτά τά δύο όμως είναι «οπισθόγλυφα», που σημαίνει ότι δύσκολα θα καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση δηλητηρίου στον άνθρωπο. Επίσης, το δηλητήριό τους είναι τόσο ασθενές που δεν προκαλεί θάνατο ούτε κάποια βλάβη ή σοβαρή ασθένεια.

Όλα τα υπόλοιπα φίδια που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο είναι παντελώς ακίνδυνα. Αυτό όμως δεν μπορούμε όλοι να το γνωρίζουμε γι’ αυτό και στην θέα μόνο ενός φιδιού μάς καταβάλλει φόβος και… κρύος ιδρώτας.

ΟχιάΟχιά

Αγιόφιδο ή ΓατόφιδοΑγιόφιδο ή Γατόφιδο

ΣαπίτηςΣαπίτης

ΛαφιάτηςΛαφιάτης

Δέν θα πρέπει όμως να μάς διαφεύγει και η χρησιμότητα των ερπετών αυτών στο περιβάλλον. Καλό θα είναι να υπάρχει και μέτρο ασφαλείας όπου και θα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι μέσα στά σπίτια μας και στά κρεβάτια τών παιδιών μας.

 

Γιώργος Οικονομίδης

www.sporeas.tv

www.BibleMedia.tv

www.sporeas.gr

 


Μοιραστείτε το Άρθρο