ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Οικονομίδης.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στην οδό Διγενή Ακρίτα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, πλήθος κόσμου και επίσημοι κρατικών φορέων, κατακλύζουν τον χώρο όπου στεγάζεται το Μνημείο των πεσόντων της κατοχής από τα Γερμανικά στρατεύματα των Ναζί.
Οι 40 στον αριθμό δολοφονηθέντες από τους Ναζιστές, υπήρξαν τα εξιλαστήρια θύματα για την απαγωγή και θανάτωση δύο Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του ΕΛΑΣ, όπου και οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα.
Στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, οι Ναζιστές εκτέλεσαν τους 40 συλληφθέντες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό τής Κατερίνης. Οι εκτελεσθέντες καταγόντουσαν από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν και ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος.
Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στην περιοχή από τις αρχές του 1943, σε μια συντονισμένη επιχείρηση, ανατίναξαν τα μεταλλεία Χρωμίου στο χωριό Άγιος Δημήτριος, όπου οι Γερμανοί κατακτητές τα χρησιμοποιούσαν για την πολεμική τους βιομηχανία. Με τον τρόπο αυτόν παρεμπόδιζαν την μεταφορά πρώτων πολεμικών υλών από την Ελλάδα στην Γερμανία.
Η επίμαχη επιχείρηση της ανατίναξης του μεταλλείου, έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 1943 από μια ομάδα ανταρτών της Θεσσαλίας, 30 ή 40 στον αριθμό, και επιτέθηκε στα μεταλλεία του Αγίου Δημητρίου όπου γινόταν η εξόρυξη του Χρωμίου, μια πρώτη ύλη για την επεξεργασία του ατσαλιού που χρησιμοποιούσαν ο Γερμανοί για την πολεμική τους βιομηχανία.
Κατά την επιχείρησή τους, οι αντάρτες πήραν αιχμαλώτους και δύο Γερμανούς στρατιώτες. Την ίδια ημέρα η Γερμανική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης, πληροφορήθηκε το γεγονός και διέταξε αντίποινα καθώς και την απελευθέρωση των Γερμανών αιχμαλώτων.
Στις 20 Φεβρουαρίου ένας λόχος Γερμανών στρατιωτών κατευθύνθηκε σιδηροδρομικώς από την Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη και από εκεί οδικώς στο χωριό Άγιος Δημήτριος για να συλλάβουν ντόπιους ομήρους εξαναγκάζοντας τους αντάρτες να απελευθερώσουν τους Γερμανούς αιχμαλώτους.
Στις 21 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό και συνέλαβαν ομήρους. Δόθηκε τελεσίγραφο στους αντάρτες να παραδώσουν τους δύο Γερμανούς αιχμαλώτους ειδάλλως θα εκτελούσαν τους ομήρους τού χωριού. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, οι Γερμανοί πήραν 40 ομήρους και τους μετέφεραν στην Κατερίνη. Στον δρόμο συνάντησαν 5 άτομα από το χωριό Λιβάδι όπου και τους συνέλαβαν και ελευθέρωσαν 5 γυναίκες ομήρους.
Φτάνοντας στην Κατερίνη, οι Γερμανοί έκλεισαν τους ομήρους στο παλιό Γυμνάσιο τής πόλης, που σήμερα είναι το 5ο Γυμνάσιο, και αργότερα τους οδήγησαν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης κλείνοντας τους σε ένα βαγόνι σκευοφόρο.
Την επομένη ημέρα, οι Γερμανοί ανέβηκαν στον Άγιο Δημήτριο για να παραλάβουν τους δύο Γερμανούς αιχμαλώτους. Μάταια όμως. Έτσι προέβησαν σε άλλη μια σύλληψη. Συνέλαβαν τον τότε Δήμαρχο τής Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο με την κατηγορία ότι εφοδίαζε με τρόφιμα τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Λήγοντας το τελεσίγραφο απελευθέρωσης των δύο Γερμανών στρατιωτών, και εφόσον δεν επέστρεψαν στην ώρα τους, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 40 αθώους ομήρους, δηλαδή 20 εκτελέσεις για κάθε Γερμανό αιχμάλωτο. Άλλη μαρτυρία υποστηρίζει ότι οι αντάρτες δέχθηκαν την ανταλλαγή, και ενώ πηγαίναν τους Γερμανούς αιχμαλώτους στην βάση τους, πληροφορήθηκαν την εκτέλεση των 40 ομήρων. Αμέσως με την σειρά τους εκτέλεσαν τους δύο Γερμανούς.
Στο σημείο εκτέλεσης στήθηκε Μνημείο όπου κάθε έτος γίνεται εκδήλωση τιμής για τους δολοφονηθέντες της κατοχής.
Ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση και γίνεται αναφορά στα συμβάντα της τότε εποχής. Στην συνέχεια γίνεται κατάθεση στεφάνων.
Συγγενείς των δολοφονηθέντων παρευρέθησαν στην τελετή για να τιμήσουν τους νεκρούς τους καταθέτοντας ανθοδέσμη στο Μνημείο.
Γιώργος Οικονομίδης
0 Comments
You can be the first one to leave a comment.