ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔ. ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – 25.02.2017

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copy (2)Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 09.02.2017)

Σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου του 2017, και ώρα 11.30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της κατοχής, από τα Γερμανικά στρατεύματα των Ναζί, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης στην οδό Διγενή Ακρίτα.

Οι 43 δολοφονηθέντες από τους Ναζί, υπήρξαν τα εξιλαστήρια θύματα για την απαγωγή και θανάτωση δύο Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του ΕΛΑΣ, όπου και οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, οι Ναζιστές εκτέλεσαν τους 43 συλληφθέντες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό τής Κατερίνης. Οι εκτελεσθέντες καταγόντουσαν από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν και ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος.

Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στην περιοχή από τις αρχές του 1943, σε μια συντονισμένη επιχείρηση, ανατίναξαν τα μεταλλεία Χρωμίου στο χωριό Άγιος Δημήτριος, όπου οι Γερμανοί κατακτητές τα χρησιμοποιούσαν για την πολεμική τους βιομηχανία. Με τον τρόπο αυτόν παρεμπόδιζαν την μεταφορά πρώτων πολεμικών υλών από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Όπως κάθε έτος, έτσι και εφέτος, οι αρχές τιμούν την μνήμη των πεσόντων με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο, ότι, παρά τις τιμές που θέλουν να αποδώσουν στους πεσόντες για την θυσία τους και την ενότητά τους, υπάρχει διαχωρισμός των αρχών της πόλης με την εκδήλωση να γίνεται με… δόσεις. Ναί, με δόσεις.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν στην εκδήλωση και θα καταθέσουν στεφάνι αργότερα και σε άλλον χώρο, και η αιτία είναι η πρόσκληση της Χρυσής Αυγής από τον Δήμο Κατερίνης. Υπενθυμίζουμε ότι, η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ώς εγκληματική οργάνωση με Ναζιστική νοοτροπία, κάτι που δεν αποδέχονται οι ίδιοι, και κατά συνέπεια το σκεπτικό των μη παρευρισκόμενων στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων, είναι πώς δεν μπορεί ο θύτης να τιμά το θύμα, δηλαδή οι υμνηστές των Ναζί Χρυσαυγίτες, να τιμούν τά θύματα των Ναζιστών.

Το μέλος όμως της Χρυσής Αυγής Κατερίνης και εκπρόσωπος του κόμματος κύριος Καρυπίδης Αργύρης, μας μίλησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή.

www.Pieria.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο