Χ.Υ.Τ.Α. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης / www.Pieria.tv
(Πρώτη δημοσίευση 3 Μαρτίου 2016 – ώς sporeas.tv)
(Δεύτερη δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2017)
(ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΘΕΩΡΩ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2016, όπου και ακολουθεί)
Η παράνομη λειτουργία και η ακαταλληλότητα του Χ.Υ.Τ.Α. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ επέφεραν πρόστιμα που τα επιβαρύνονται οι δημότες της πόλης.
Συγκεκριμένα το έτος 2011, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επεβλήθη στον Δήμο Κατερίνης πρόστιμο ύψους 91.000 ευρώ, ενώ πρίν λίγες ημέρες άλλες 87.000 ευρώ περίπου για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Κύριε Δήμαρχε Σάββα Χιονίδη, όταν επιτέλους παραδόθηκε σε χρήση η επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Κατερίνης, δηλώσατε ότι: «Είναι ένα έργο που αφορά το περιβάλλον, ένα μεγάλο έργο που προχωρήσαμε συστηματικά, κερδίζοντας μία ακόμη πρωτιά για την Κατερίνη». Ποια είναι η πρωτιά τελικά με την κατάληξη αυτή που υπάρχει στον Χ.Υ.Τ.Α.;
- Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ για να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία. Πού πήγαν αυτά τά χρήματα;
Το περιβάλλον υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα με κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Νομού.
Τι λένε οι επιστήμονες για τους Χ.Υ.Τ.Α.;
Μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί, όλα προερχόμενα από τις χωματερές, διεισδύουν ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων».
«Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. από τις χωματερές βρέθηκαν μολυσμένα».
«Μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο».
«Βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρυμένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» Χ.Υ.Τ.Α. των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.
Μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης για τους Χ.Υ.Τ.Α.
Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γιδαράκος μετά από έρευνά του κατέληξε στο ότι: «Τα τοξικά αυτά στραγγίσματα είναι θανατηφόρα για όλους τους οργανισμούς, όπου και να διοχετευθούν, είτε στο χώμα, είτε στο νερό».
Πέραν τούτου, ευχόμαστε ταχεία αποκατάσταση αυτού του εκτρώματος και τυχόν ποινικές ευθύνες να αποδοθούν όπου ανήκουν.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας.