ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
του Γιώργου Οικονομίδη
(Πρώτη δημοσίευση 01/07/2016)
Το τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στις 28.06.2016, εμπεριείχε εν συνόλω 68 θέματα προς ψήφιση. Το μήλο τής έριδος ήταν το 63ο θέμα που αφορούσε την δημιουργία Αιολικού Πάρκου με ανεμογεννήτριες στα Πιέρια όρη και στο χωριό Μηλιά Πιερίας και αναγραφόταν ώς εξής:
Συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την έκταση επέμβασης του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» στη θέση «Πέντε Πύργοι» (ΑΣΠΗΕ «Πέντε Πύργοι») αιολικής ισχύος 22 MW και συναφή υποστηρικτικά έργα».
Εκεί λοιπόν έγινε και το αδιαχώρητο.
Ο δήμαρχος Κατερίνης κύριος Σάββας Χιονίδης, στην έναρξη του συμβουλίου έκανε για λίγα λεπτά την εισήγησή του, και μετά… αποχώρησε από την αίθουσα λές και δεν τον ενδιέφεραν τά θέματα και πολύ περισσότερο το επίμαχο θέμα του Αιολικού Πάρκου που θα δημιουργήσει περιβαλλοντική (ή περιβαλλοντολογική) καταστροφή σύμφωνα με τους φόβους των κατοίκων του χωριού.
Οι φόβοι είναι για την καταστροφή που θα γίνει στο δάσος όπου και θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί οι ανεμογεννήτριες καθώς και το μηχάνημα που θα τις εγκαταστήσει, το οποίον οι διαστάσεις του είναι διαστάσεις πολλών πολεμικών Τάνκς, με ότι αυτό συνεπάγεται στο πέρασμά του από τους μικρούς και στενούς δρόμους.
Επικράτησε ο χαμός στην αίθουσα όπου ακουγόντουσαν οι φωνές σε όλο το Δημαρχείο, και παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης απαξίωσε να έλθει στην αίθουσα μήπως και βρεθεί στην δύσκολη θέση να απαντήσει στους διαμαρτυρομένους, αλλά έκανε την εμφάνισή του στο τέλος της διαδικασίας όπου και πάλι παρέμεινε δυστυχώς ώς απλός θεατής και σιωπηλός.
Να σημειώσουμε ότι, αυτό που τώρα ζητάει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Σάββα Χιονίδη να εγκρίνουν, την δημιουργία δηλαδή του Αιολικού Πάρκου, οι ίδιοι το κατηγορούσαν και το καταψήφισαν πρίν από 2 χρόνια.
Τότε βλέπετε ήταν ο καιρός των Δημοτικών Εκλογών με υποψήφιο τον Σάββα Χιονίδη, και ο νοών νοείτο τί εστί ψηφοθηρικοί λόγοι.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι, η επένδυση αυτή θα γίνει από ιδιωτική κοινοπραξία και όχι από τον Δήμο. Η κυρία Μαίρη Αρβανίτη της παράταξης Άλλος Δρόμος, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Πέτρας Ολύμπου, ρώτησε να πληροφορηθεί ποια είναι η εταιρία που κατασκευάζει το έργο, και συμπληρώνει:
«Είναι η ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ Ο.Ε. μετοχική σύνθεση εταιρίας με 45% που μεταφέρθηκε σε Καναδική εταιρία που δεν ξέρουμε ποιος την έχει… και offshore εταιρία στην Κύπρο από το 2011, με ανύπαρκτα ονόματα μετόχων και εταιρίες φαντάσματα που επικοινωνούν με την τοπική κοινωνία μέσω υπαλλήλων τους, όπως ο πρώην δήμαρχος Πέτρας και το τότε δημοτικό συμβούλιο που δίχως την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων έδωσε την άδεια για την μέτρηση ανέμων για να καταλήξει στην δημιουργία του Αιολικού Πάρκου».
Η κυρία Αρβανίτη επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο μεγάλο έργο διότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον. Εμείς συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κύριος Σάββας Χιονίδης και το συμβούλιό του ξέρουν καλύτερα από τις… Ελληνικές κυβερνήσεις.
Λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος από ένα τέτοιο τεράστιο έργο, προβλέπεται από τον νέο νόμο χρηματοδότηση πολλών διάσπαρτων Αιολικών Πάρκων μικρότερης εμβέλειας που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίχως να προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτές όμως οι μεγάλες ανεμογεννήτριες με άνοιγμα 80 μέτρα, δεν παράγονται στην Ελλάδα, και κατά συνέπεια θα φύγουν χρήματα από την Ελλάδα στο εξωτερικό για να αγοραστούν προϊόντα.
Σε περίπτωση βλάβης των ανεμογεννητριών, θα παραμείνουν αλειτούργητα φαντάσματα να μας περιγελούν και εμείς θα μείνουμε με τους χιλιάδες τόνους τσιμέντου στην καρδιά του βουνού.
Οι δασική έκταση που θα κατασκευαστεί το έργο, ανήκε στην τοπική κοινότητα όπου και με στερήσεις την αγόρασαν οι τότε δημογέροντες από τους Τούρκους και αποτελούσε δική τους περιουσία σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6521 10/1925 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ενώ τελευταία -δυστυχώς- ανήκει στον Δήμο Κατερίνης λόγω Καλλικράτη.
Στο σημείο αυτό έγινε προσπάθεια από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κύριο Λιακόπουλο να διακοπεί η ομιλούσα ζητώντας την να ολοκληρώσει, για να εισπράξει τις διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων όπου και αναγκάστηκε να την ακούσει έως το τέλος. Η κυρία Αρβανίτη εισέπραξε τα χειροκροτήματα για την τοποθέτησή της.
Την ίδια στάση κράτησε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κύριος Νίκος Μακρίδης, όπου τόνισε ότι «δεν ξεπουλάμε τίποτα, δεν ξεπουλάμε το μέλλον των παιδιών μας, δεν λέμε ναι στην περιβαλλοντική καταστροφή ούτε για όλα τά λεφτά του κόσμου» για να εισπράξει με την σειρά του τα χειροκροτήματα αυτών που συμφωνούσαν.
Οφείλουμε να παρατηρήσουμε όμως, ότι η συμμετοχή των διαμαρτυρομένων κατά του Αιολικού Πάρκου κάτοικοι των χωριών, ήταν πολύ μικρή από την αναμενόμενη.
Την τοποθέτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε υπέρ του έργου και ο πρόεδρος του οικιστικού συλλόγου Άνω Μηλιάς κύριος Φώτης Φώτιος, ενώ σε λεκτική διαμάχη που είχε με τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» κύριο Γιώργο Κυριακίδη, ομολόγησε ότι η τοποθέτησή του ήταν προσωπική και όχι ώς εκπρόσωπος του οικιστικού συλλόγου Άνω Μηλιάς.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, πώς και του επετράπη να μιλήσει εφόσον είχε προσωπική άποψη ενώ απαγόρευαν σε όλους τους άλλους να εκφέρουν προσωπική γνώμη; Σημειώνουμε δε, ότι ο εν λόγω κύριος μπαινόβγαινε ανενόχλητος στο γραφείο του δημάρχου Σάββα Χιονίδη πρίν από την έναρξη του συμβουλίου.
Ο Γιώργος Κυριακίδης αιτήθηκε της απόσυρση του θέματος για την δημιουργία του Αιολικού Πάρκου, κάτι που δέν έγινε δεκτό από τους συμβούλους του κυρίου Σάββα Χιονίδη, και σέ ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη “Άλλος Δρόμος” αποχώρησε από την ψηφοφορία μή θέλοντας να συμβάλλει στον βιασμό του τοπικού βουνού μας, όπως τόνισε ο κύριος Κυριακίδης.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΦΩΤΟΣΥΝΕΧΕΙΑ…!
Κυρίες και κύριοι, για να μη μακρηγορώ, παρακολουθείστε αποκλειστικά από την www.Pieria.tv (στο παραπάνω βίντεο μας) ολόκληρη την διαδικασία για το τί ελέχθει στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 28 Ιουνίου 2016 για το 63ο θέμα που αφορούσε την δημιουργία Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια όρη, και την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει το εν λόγω έργο στην φυσική παρθένα δασική αυτή έκταση, και εφόσον ψηφίστηκε η δημιουργία του από τους δημοτικούς συμβούλους του Σάββα Χιονίδη, απομένει να ιδούμε κατά πόσον θα είναι εφικτή η δημιουργία του εάν και εφόσον ξεσηκωθούν οι κάτοικοι και προτάξουν τά στήθη τους ενάντια στην εταιρία που θα τους καταστρέψει, όπως φοβούνται οι ίδιοι.
Το μέλλον θα κρίνει τά πρόσωπα που ψήφισαν ΝΑΙ και ΟΧΙ εάν έχουν δίκιο.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ…
Copyright protected by Digiprove © 2017